Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

The Corrections, Jonathan Frazen


Όταν κυκλοφόρησε το Corrections, έγινε αυτό που γίνεται μια στο τόσο με βιβλία που η λογοτεχνική κοινότητα εξυμνύει..ο χαμός! Θα μπορούσα να γράψω μια (μεγάλη) παράγραφο με τα βραβεία που έχει πάρει από την έκδοση του το 2001 μέχρι και σήμερα. Αλλά δε θα μπω σ’ αυτή τη λογική. Άλλωστε όλα αυτά τα βραβεία με κάνουν πάντα σκεπτική με τα βιβλία. Έτσι έγινε και με το Corrections, όταν μου το έκαναν δώρο, στα Αγγλικά. Μέχρι που το ξεκίνησα. Και το τελείωσα σε δυο μέρες.
Στο Corrections βλέπουμε μια μέση Αμερικανική οικογένεια. Δυο ηλικιωμένοι γονείς, που μένουν σε ένα προάστιο, και ουσιαστικά ζουν μέσα από τις επιτυχίες και τις οικογένειες των τριών παιδιών τους. Ο μεγάλος γιός, Γκάρυ, φαινομενικά επιτυχημένος τραπεζίτης αλλά κατά βάθος πλήρως αποξενωμένος από την οικογένεια του και σταδιακά από τον έξω κόσμο, φλερτάροντας με την κατάθλιψη. Ο μεσαίος γιος Τσιπ, πρώην εκπαιδευτικός και νυν άνεργος που τείνει σε μια παράνομη κ επικίνδυνη ζωή και η Ντενίζ, με ανοδική καριέρα σαν σεφ αλλά μπερδεμένη στις αποφάσεις της…Το δράμα θα αρχίσει να ξετυλίγεται σ’ ένα χριστουγεννιάτικο δείπνο που πασχίζει να στήσει η Ενιντ, η στοργική μάνα των τριών και τρυφερή σύζυγος του Άλφρεντ, του πατριάρχη της οικογενείας η οποία εθελοτυφλεί τόσο στα αντικειμενικά προβλήματα και την κατάρρευση της οικογένειας της, όσο και την σωματική και πνευματική κατάρρευση του συζύγου της, ο οποίος πάσχει από Πάρκινσον.
Κανένας από τους χαρακτήρες δε σε αφήνει να τον συμπαθήσεις ή να τον αντιπαθήσεις. Είναι τόσο αληθινοί, εξελίσσονται σε τόσα διαφορετικά επίπεδα, που θα μπορούσαν να είναι ο καθένας από εμάς, συγγενείς ή φίλοι μας. Η αποδιοργάνωση και η κατάρρευση της οικογένειας είναι ανάλογη με αυτήν του Άλφρεντ, και κάθε σκαλί πιο βαθιά στην παράνοια είναι αντιστρόφως ανάλογη με τη σταδιακή αποκάλυψη της τραγικής αλήθειας που κρύβει κάθε μέλος της οικογένειας.
Παρά την έντονη σκοτεινή και μελαγχολική του πλευρά, το βιβλίο μας φανερώνει ένα ιδιαίτερο χιούμορ και μια διάθεση αυτοσαρκασμού και ειρωνείας που το κάνει ακαταμάχητο ακόμα και όταν θες να το αφήσεις στην άκρη απηυδισμένος.
Καλή Όρεξη!Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Quotes

 

Booking Eat | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates