Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Sophie's Choice (Η επιλογή της Σόφι), William Styron


Η Eπιλογή της Sophie είναι για μένα μια από τις πιο τραγικές ιστορίες της λογοτεχνίας και ένα από τα βιβλία που με έχουν αγγίξει βαθιά και με έχουν επηρεάσει με πολλούς τρόπους. Την ιστορία αφηγείται ο Stingo, νεαρός συγγραφέας εν τη γενέσει και το τρίτο σκέλος ενός τριγώνου χαρακτήρων που είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές της ιστορίας. Κατά τη διαμονή του σ’ ένα κτήριο στο Brooklyn, λίγα χρόνια μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, γνωρίζει ένα δυναμικό και έντονο ζευγάρι, τη Sophie και τον Nathan, που ιντριγκάρει τη φαντασία του. Κατά βάθος ένα αγροτόπαιδο από τη Virginia, ο Stingo (κ εμείς μαζί του) αφήνεται να παρασυρθεί από την κοσμοπολίτικη γοητεία του ζευγαριού, τον χυμώδη χαρακτήρα του Nathan και τη λαμπερή ομορφιά της Πολωνέζας συντρόφου του, Sophie.
Μόνο όσο περνάει ο καιρός ο Stingo ανακαλύπτει τα κρυμμένα μυστικά των φίλων του, είτε μέσα από προσωπικές αφηγήσεις (η φυλάκιση της Sophie στο Auschwitz είναι μια τραγική μαρτυρία, που δε μπορεί να αφήσει κανένα ασυγκίνητο) είτε από αποκαλύψεις τρίτων (τι κρύβεται πίσω από την όλο και πιο ιδιόρρυθμη συμπεριφορά του Nathan?). Παρά τα όσα συνειδητοποιεί όμως για τους φίλους του, δεν απομακρύνεται, παρασυρμένος από τους γοητευτικούς, παρά τον ξεπεσμό τους, χαρακτήρες και τη μοιραία ερωτική του έλξη για τη Sophie.Όσο η ιστορία προχωράει οι αποκαλύψεις είναι όλο και μεγαλύτερες, τραγικότερες, απελπιστικές. Οι ήρωες καταρρέουν όπως καταρρέει κ η αρχική μας εικόνα γι’ αυτούς. Το τέλος μιας τραγικής, σε όλες τις εκφάνσεις της, ιστορίας δε θα μπορούσε να είναι ευχάριστο, αλλά μέχρι τότε ο αναγνώστης είναι προετοιμασμένος ότι η κάθαρση θα έρθει μόνο από ένα μοιραίο τέλος. Ο Nathan και η Sophie δεν έχουν δικαίωμα στην ευτυχία.
Μια πλευρά του ολοκαυτώματος που δε βλέπουμε συχνά, αυτή του μη- Εβραίου φυλακισμένου, μιας γυναίκας η οποία βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή (τη συλλάβανε ενώ πήγαινε κρέας στην άρρωστη μάνα της) και στιγματίστηκε για πάντα.Μια ιστορία που όλες οι εικόνες και αντιδράσεις ανατρέπονται, μια ιστορία ατέρμονων επιλογών που βλέπουμε τελικά ότι στη ζωή μας όλες οι αποφάσεις δοκιμάζονται και ότι ίσως πολλές φορές δεν είμαστε έτοιμοι για τις συνέπειες των ίδιων των επιλογών μας.
Ε.

2 σχόλια:

  1. Πραγματικά εξαιρετικό βιβλίο, το διάβασα πρίν πολλά χρόνια, αφού είδα και την αντίστοιχη ταινία με τη Μέρυλ Στρηπ (που πήρε όσκαρ για το ρόλο αν θυμάμαι καλά). Βέβαια η ταινία με συγκλόνισε περισσότερο απο το βιβλίο, αυτό να λέγεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Quotes

 

Booking Eat | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates