Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Το Υποβρύχιο, Joe Dunthorne


Το βιβλίο αυτό έφτασε στα χέρια μου σε συσκευασία δώρου και μόλις είχε πρωτοκυκλοφορήσει.
Άνοίγω την πρώτη σελίδα και διαβάζω την περίληψη, γυρίζω στην τελευταία και διαβάζω για το συγγραφέα, το νεαρό Ουαλό που με αυτό το μυθιστόρημα και πρώτο του μάλιστα βιβλίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.
Ξεκινάω να το διαβάζω και ταυτόχρονα εμφανίζονται και οι πρώτες κριτικές σε ελληνικές εφημερίδες, διθυραμβικές και αυτές. Αρχίζω να απορώ αν μιλάμε για το ίδιο βιβλίο.
Η ιστορία του Όλιβερ Τέιτ, μια ιστορία ενός ψυχωτικού, μανιακού Βρετανού πιτσιρικά, τρελαμένος που είναι παρθένος, βάζει στόχο να ξεπαρθενευτεί.
Μανίες καταδίωξης, δολοπλοκίες και παρανοϊκές σκέψεις περνάνε από το εφηβικό μυαλό του.
Με ένα πρωτότυπο τρόπο ο συγγραφέας και κατα πάσα πιθανότητα πραγματικός πρωταγωνιστής, με μορφή σχεδόν ημερολογιακή, μας εισάγει στο μυαλό, την ψυχή, τα συναυσθήματα, τις εμμονές και τη ζωή του πρωταγωνιστή.
Ένα κλασσικό Αγγλάκι που συχνά μας σπάει τα νεύρα με τις ανώριμες και παράλογες αποφάσεις του, που δεν γνωρίζουν φόβο για καμία συνέπεια, όσο καταστροφική και αν είναι.
Το σχολείο του με τους νταήδες, τις γκόμενες, τα φυτά και τις χοντρές, όλοι ζωντανοί όσο και ο Όλιβερ, αν και όχι τόσο σπαστικοί.
Η Αγγλία και συγκεκριμένα η Ουαλία παρουσιάζονται όπως είναι, αναδεικνύοντας περισσότερο τη δύσκολη καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν οι teenage κάτοικοί της.
Πουθενά δε βρήκα το αριστούργημα και εκκνευρίστηκα πολύ με το βλαμμένο πρωταγωνιστή, αλλά τουλάχιστον γέλασα με το γνωστό αγγλικό φλεγματικό χιούμορ, το οποίο δε λείπει από το νεαρό συγγραφέα και τον ακόμη νεότερο πρωταγωνιστή Όλιβερ Τέιτ.

Λ.

1 σχόλιο:

  1. Αυτό που μ' αρέσει στις κριτικές σας είναι η απλή γνώμη του αναγνώστη που δεν επηρεάζεται απο τις απόψεις των εκδοτών ή και βιβλιοκριτικών (που ίσως να αμείβονται για να γράφουν καλά), η δική σας άποψη ¨" μ' αρεσε δεν μ΄' αρεσε". Είναι σπάνιο αυτό και δεν απαντάται συχνά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Quotes

 

Booking Eat | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates